"Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921" országos TV-premier és szabadtéri vetítés június 4-én

 

Országos TV-premierben látható hamarosan az "Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921" című dokumentumfilm, amely emléket állít mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy Sopron és a környező falvak megmaradtak magyarnak. A Filmever Stúdió produkcióját június 4-én 19 óra 40 perckor tűzi műsorára a Duna TV. A filmet a Nemzeti Összetartozás Napján, a televíziós premierrel egyidőben a soproni Fő téren is levetítik. A Városháza előtt megvalósuló eseményen részt vesznek az alkotók, akikkel az adást követően lehetőség nyílik beszélgetésre is.


Az 52 perces dokumentumfilm Magyarország első, sorsdöntő soproni népszavazásáról és előzményeinek történetéről szól. 1921. december 14–16. között a helyi magyarság, valamint a régióban élő németek és horvátok többsége voksolt arra, hogy az 1919-ben Ausztriához csatolt terület mégis Magyarországhoz tartozzon. A soproni főiskolás, ifj. Krug Lajos erdőmérnök-hallgató szemszögéből láthatják a nézők a korabeli eseményeket és a városban uralkodó hangulatot. A film az 1919 és 1921 közötti történéseket taglalja; szó esik a soproni tüntetésekről, a második ágfalvi csatáról, az összecsapásban elesett egyik főiskolásról, Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgatóról, valamint a referendum előkészítésének menetéről is.

A filmben a téma jeles kutatói között megszólal Dr. ifj. Sarkady Sándor, a Soproni Egyetem Központi Könyvtár és Levéltár tudományos kutatója, illetve számos, az intézményünkben őrzött dokumentum és fényképfelvétel is látható.

A produkcióról még több információt a Filmever Stúdió honlapján találhatnak. A szabadtéri filmvetítés Facebook-eseményéhez ITT csatlakozhatnak.