Online megtekinthető az "Évszázados hűség" című kiállítás

 

Április végéig volt látogatható az "Évszázados hűség – Selmeci-soproni főiskolások Ágfalvától a népszavazásig" című szabadtéri molinókiállítás egyetemünk Botanikus Kertjében, amely mostantól levéltárunk honlapján teljes terjedelmében elérhető.


Az 1919 tavaszán Sopronba költözött M. Kir. Bányászati és Erdészeti Főiskola hallgatói elévülhetetlen érdemeket szereztek 1921-ben, Sopron magyarnak megtartásában. Szerepvállalásukra emlékeztünk a 2021-es centenáriumi programsorozathoz csatlakozva a kiállítás 14 molinójával, felidézve a nyugat-magyarországi felkelés eseményeitől egészen a sorsdöntő népszavazásig eltelt időszakot.

A kiállítás anyagát a Központi Könyvtár és Levéltár munkatársai (Dr. ifj. Sarkady Sándor, Dr. Sági Éva és Nagy Roland) állították össze a centenáriumi ünnepségekig elért kutatási eredmények felhasználásával. Célunk nem pusztán a méltó megemlékezés volt; egyúttal szerettük volna közismertté tenni a főiskolások 1921-ben betöltött valós szerepét, eloszlatni néhány, a témát máig övező legendát és feloldani a Rongyos Gárdával való összemosódást. Mindezt nem pusztán a tények felsorolásával, hanem az események láncolatának bemutatásával és a motivációk megvilágításával, a főiskola költözésétől egészen a népszavazásig. A szöveges leírásokat korabeli képek, térképek illusztrálják, újságcikk- és visszaemlékezés-részletek színesítik. A kiállítás utolsó plakátjai pedig az ún. "emlékébresztőket" (képeslapokat, újságokat, könyveket, emlékműveket) mutatják be, amelyek az elmúlt 100 évben nem engedték, hogy a hallgatók idézett eseményekben betöltött szerepe feledésbe merüljön.

A kiállítás megvalósulása széles körű, egyetemi és városi összefogásnak köszönhető. A rendezvény fő védnökei Prof. Dr. Fábián Attila rektor, Dr. Csányi Sándor alapítványi kuratóriumi elnök és Szemerey Tamás ny. mestertanár. A molinók igényes megjelenése Bogáti Gergő tervezőgrafikus munkáját dicséri. Levéltárunk felhasznált irat- és képanyagát magángyűjtőktől (többek között Dr. ifj. Sarkady Sándor, Bognár Béla, Göncz József, Szemerey Tamás, Ormos Balázs, Kiss Csaba, Dr. Illyés Benjamin, Dr. Erdélyi Attila, Preidl Zoltán, Petró Dávid, Szőnyi Gábor), közgyűjteményektől (MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára, Soproni Múzeum, Központi Bányászati Múzeum, Erdészeti Múzeum, Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár és Múzeum) és adattárakból (Arcanum ADT, Hungaricana) származó felvételek, képeslapok, dokumentumok egészítik ki.


Az online tartalom IDE KATTINTVA érhető el, megtekintéséhez kellemes és hasznos időtöltést kívánunk!